Abba – Sveriges största musikexport?

Abba är tveklöst vår största popgrupp genom tiderna och det är nog ingen som har missat låtar som ”Dancing Queen” eller ”Mamma Mia”. Gruppen bildades 1972. Namnet kommer från gruppmedlemmarnas förnamn, det vill säga Agneta, Björn, Benny och Anni-Frid. Gruppen bestod av två gifta par. Björn och Benny var dock låtskrivarparet och låg bakom de flesta av succélåtarna, även om vissa sånger också skrevs tillsammans med bandet manager.Abba the museumGenombrottet för gruppen kom med deltagandet i svenska melodifestivalen 1973. Abba slutade då på tredje plats men det var tydligt att deras musik gick hem hos det svenska folket. Året därpå blev de Sveriges officiella bidrag till Eurovision Song Contest med ”Waterloo” och därefter kom de internationella framgångarna. Med klingande melodier och harmoniska röster skapade de banbrytande sånger och tack vare att de sjöng på felfri engelska fick de med detsamma en bred publik världen runt.Gruppen splittrades 1983 och som så ofta berodde det på interna meningsskiljaktigheter. Musiken har dock levt kvar på flera sätt. Musiken förekommer regelbundet i filmer, spelas ofta på discon och Abba har också uppnått kultstatus särskilt inom gaykretsar – och i Australien. Dessutom gjordes för ett antal år sedan en musikal helt och hållet baserad på Abbas låtar. Musikalen Mamma Mia bjuder på bandets mest kända låtar som Dancing Queen, Waterloo, Ring Ring och självfallet Mamma Mia. Musikalen har även blivit film och är väldigt populär världen runt. Musikalen går att se i de största metropolerna som London och New York där showen minst sagt är magnifik. Det går att köpa biljetter till dessa även i Sverige. Det är något du inte bör missa om du är ett stort Abba-fan. Men även du som inte är ett hängivet fan får utbyte av musikalen då framträdandena brukar vara riktiga feel good-event.Har du vägarna förbi Djurgården kan du också besöka Abba-muséet på Djurgårdsvägen. Här kan man beskåda en flera utställningar som har med Abbas karriär att göra, många med föremål från just den tiden.

Abba är också lite av pionjärer när det kommer till musikvideos då de skapade egna musikvideor långt innan sådant blev populärt. Det som inspirerade folk till att börja lägga ut musikvideor var musikkanalen MTV som år 1981 började att sända de mest populära musikvideorna. Abbas första musikvideo var till sången Waterloo och släpptes år 1974 vilket var mycket tidigare än MTV.

Intresset för en återförening har länge varit stort men som det ser ut idag så kommer det nog aldrig att hända. gruppen har under flera tillfällen samlats men har också gjort det klart att de inte vill uppträda tillsammans längre. Under 90-talet så väcktes intresset av Abbas låtar igen och väldigt många hoppades på en återförening. År 2000 så tackade medlemmarna i Abba till och med nej till ett erbjudande på en miljon kronor om de skulle återförenas så någon återförening kommer det nog inte att bli men vi får trösta oss med att vi alltid har de gamla klassikerna att lyssna på.