Inred en studio

Vare sig man tänkt upprätta en smidig liten hemmastudio eller en fullskalig stor inspelningsstudio för professionellt bruk, så finns det en del generella tips som man bör tänka på rent inredningsmässigt. Idag kommer vi därför med rekommendationer hur just vi skulle göra om vi skulle få uppgiften att inreda en ny musikstudio!

Tänk akustiken

Det kanske viktigaste i en studio, förutom all inspelningsutrustning, är akustiken i rummet eller rummen där man spelar in. Bland det viktigaste är att klä väggar, tak och även golv så att ljud inte studsar runt i onödan och ställer till förtret för inspelningsteknikern. Detta kan man göra på en rad olika sätt. Den billigare varianten är att klä både golv, väggar och tak med olika textilier, ofta grövre mattor som verkligen fångar upp ljudet. Något annat som sägs fungera är att stoppa upp äggkartonger på väggarna, något som vi dock aldrig testat själva. Den dyrare varianten är egentligen väldigt snarligt som den billigare, bara det att man istället köper in dämpande utrustning som man sätter upp på ett liknande sätt.

Stämningen är viktig

En annan faktor som man inte bör glömma i en studio är själva känslan som man får när man väl kliver in i denna. Ett tips kan vara att sätta upp tavlor på väggarna med de musiker som tidigare spelat in i studion eller kända musiker överlag. Att använda sig av canvastavlor är dock att föredra, då vanliga inramning med glas också är dåligt ur ett rent akustiskt perspektiv. Tavlor av denna typ, med motiv som du själv väljer ut, kan du få händerna på via Canvasframkallning.se, ett mycket smidigt sätt att som sagt skapa en nice vibe i studion.