Musik är bra för hälsan

Alla har vi väl märkt att vi mår bra av att lyssna på någon av våra favoritartister eller hör den där speciella låten som vi älskar. I själva verket är det så att musik har mer positiv inverkan på hälsan än idrott.shutterstock_215928832

Musik är en universalmedicin

Hjärnan är uppdelad i olika sektioner som var och en har olika funktioner: språk, minne, känslor. Musik är unikt i att det engagerar och stimulerar hela hjärnan, därför har den visat sig effektiv mot flera sjukdomar och åkommor:

  • Om du är nedstämd eller deprimerad så får musiken dig att må bättre
  • Om du är trött så gör musiken dig pigg
  • Om du inte kan somna så får musiken dig att slappna av

Naturligtvis gäller det att välja musik efter situationen: försöker du sova kanske inte en stenhård punk låt är det bästa alternativet, liksom svävande New Age musik inte är första valet för att hålla dig vaken.Men det är inte så att vi alla reagerar lika på en viss sorts musik: bäst resultat får du vanligen om du lyssnar på den musik du själv tycker om.Innebär det här att musiker har annorlunda hjärnor än oss andra? Ja, det har visat sig att deras hjärnor har skillnader. Den del som styr empati, koncentration, planering och abstrakt tänkande är större och därför har musiker lättare för sådant.